Vaandels..

..vormen toch wel de pronkstukken van Borduurstudio Budel! Een jaar of 4 geleden kregen we de vraag of we ook vaandels konden maken omdat we ook een grootformaat borduurmachine hebben. Dat was het begin van dit ambacht, want zo mag het wel genoemd worden. Vaandels zijn unieke stukken. Er wordt meestal maar 1 stuk van vervaardigd en is omgeven met traditie. Die traditie respecteren we ten volle en we zullen dan ook het vaandel maken in nauw overleg met de opdrachtgever. Het maken van een vaandel gaat ook veel verder dan alleen borduren. Er is veel stof- en confectioneringskennis voor nodig. Hoe gedraagt het vaandel zich in de open lucht? Moet het gedragen worden? Hoe wordt het bewaard? Moet het materiaal brandwerend zijn? Zijn er vanuit de historie authentieke materialen voorgeschreven? Welke opsmuk moet er verwerkt worden? Moeten er draagmaterialen of andere accessoires bij? Allemaal vragen die van belang zijn voordat er ook maar 1 naald de stof in gaat. De productie gaat deels machinaal en is deels handwerk. Daarom is de levertijd van een vaandel bij ons ook veel korter dan dat van een traditioneel, geheel met de hand gemaakt vaandel.


Een modern alternatief is tegenwoordig ook het geprinte vaandel. Dit printen kan op verschillende doeken: zowel op het "vlaggendoek" maar ook fluweelachtig materiaal. Na het printen wordt het vaandel verder met de hand afgewerkt. Deze wijze wordt dikwijls toegepast als de opdracht te budget-kritisch is voor een geborduurd vaandel. Soms worden printtechnieken gecombineerd met traditioneel borduurwerk. Bijvoorbeeld als er een afbeelding op een vaandel moet komen. Daar waar vroeger dan dikwijls een afbeelding op zijde geschilderd werd, wordt de gewenste afbeelding tegenwoordig op zijde-achtig of ander materiaal geprint en verwerkt op het vaandel.


Ook belangrijk zijn de draagmaterialen. Daarin levert Borduurstudio Budel een ruim assortiment degelijk Duits kwaliteitsmateriaal.